Direktlänk till inlägg 6 februari 2011

Baka baka liten tårta

Av Lisa - 6 februari 2011 18:48

Tänkte ge en beskrivning av hur jag gör mina tårtor, många har frågat.


Jag börjar med att jag i förväg gör tårtbottnarna. Har ett jättebra recept som går att anpassa efter alla storlekar på formar. Bottnarna fryser jag sedan, efter att jag slagit in dem väl i plastfolie. Om man vill kan man även dela dem innan, och lägga smörpapper mellan lagren.


Sedan börjar det bli dags med att göra dekoren. Jag arbetar med sockerpasta, också hemgjord, och som håller sig bra länge om den är väl inslagen och förvaras mörkt och svalt. Jag har min i kylskåpet. Sockerpastan kan man antingen färga direkt när man gör den, eller i efterhand. Till dopet färgade jag det som skulle klä tårtorna grönt direkt, även om jag fick fylla på med lite mer grönt för att få rätt nyans. Här den nygjorda sockerpastan inslagen i plastfolie.

  

Lite sparade jag vit, och har sedan färgat med ätbar guldfärg.

     

Tre dagar innan kalaset tar jag fram bottnarna från frysen för att de ska hinna tina. Låt ligga framme under natten så är de perfekta att jobba med på morgonen (två dar innan).

Två dagar innan kalaset gör jag fyllningarna. I början gjorde jag alltid klassikern vaniljkräm/sylt och grädde. Men jag tycker det är lite tråkigt, och väldigt sött. Så jag börajde leta på nätet efter fler kombinationer, och det finns ju hur många som helst. Denna tårta är det Ahlgrens bilar-fluff i det övre lagret och Jordgubbsmousse i det undre. Väldigt gott!

När tårtan är fylld är det dags att den får stå svalt igen, gärna några timmar. Detta för att tårtan ska bli lite stadigare genom att fyllningarna stelnar. När tårtan stått svalt ett tag är det dags att fodra den. Detta för att sockerpastan jag använder kan svettas om den kommer i kontakt med sakerna i tårtan, tex grädde. Man kan fodra med grädde, men då måste man pensla insidan av sockerpasta-locket med olja. Jag använder hellre Vit Marängsmörkräm, ytterliggare ett recept jag hittat på nätet. Då ser den ut så här.

Som namnet antyder innehåller den smör, och som alla vet stelnar smör när det blir kallt. Så in i kylskåpet igen! Detta för att vi vill att ytan ska vara så stel som möjligt så att vi kan få en fin yta på locket. Det är också i detta läge man kan korrigera eventuella ojämnheter på tårtbotten.

När den fyllda och fodrade botten stått kallt är det dags att börja med lock och dekorering. Jag brukar göra klart tårtan dan innan, påverkar inte alls mer än att tårtan hinner safta till sig ordentligt.

Sockerpastan kan man kavla med antingen med florsocker eller Maizena (inte redningen).  Det allra viktigaste är att man inte har kladdigt underlag eller redskap för då är det stört omöjligt att få en slät yta på degen. Och om man har i för mycket florsocker eller Maizena blir degen för torr eller spricker.Plus att den torkar ganska snabbt så man får snabba på lite. Detta är det svåraste steget tycker jag. En vaxduk att kavla ut på rekommenderas (jag köpte min röda på Åhlens rea för 20 kr).

 

Hej hej.    Lisa in action!

När man har kavlat ut en stooor rund cirkel som täcker tårtan och dess kanter mer än väl ska man lyckas lyfta den över till tårtan. Här kan man behöva hjälp, så en lyfter locket och en flyttar in tårtan under. Se också till att du inte kavlat för tunt, ju tunnare desto lättare går den sönder. 0,5-1cm tjock är ganska lagom.

När locket väl ligger som ett stort täcke över tårtan är det dags att göra den fin. Tipset här är använd händerna. Torra händer, gärna med lite florsocker, smeker sakta sockerpastan uppifrån och ner. Börja med ovansidan, gå över kanten och smek ytan slät. Får du veck på locket, lyft upp lite på locket och börja om. Har du tur får du ett resultat som ser kanonfint ut. Men det kräver övning. Småsprickor kan man försöka "smeta" ut med en kniv doppad i ytterst lite vatten för att dölja, större sprickor kräver tyvärr enligt min erfarenhet att man antingen börjar om eller döljer dem med dekor. Det beror ju helt på vad man vill ha. Om man har en ful kant ner mot tallriken kan man tex sätta dit ett sidenband, jättefint.

        

När tårtan ser ut så här är det bara dekoreringen kvar. Och det finns massor med redskap till hjälp för det, och diverse guider på nätet.

Lycka till!

 
 
Ingen bild

Tess

6 februari 2011 18:55

Kul!! Tur jag kan anställa dig så jag slipper. Jag håller mig till jordgubbsfromagetårta och chokladfudgekaka. ^^

Lisa

6 februari 2011 20:16

Och vilken tur då att jag tycker det är bland det bästa som finns, efter familjen, att baka!

 
Bakspecialisten

Bakspecialisten

20 april 2011 09:43

Vilka bra tips du ger! :)

http://jexxicaa.blogg.se

Lisa

21 april 2011 21:16

Tack tack. Är ju själv ganska mycket nybörjare, försökte bara få med det jag själv undrade över när jag började. :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa - 9 september 2012 21:25

Länge sedan jag gjorde en instruktion här, eller ett inlägg överhuvudtaget. Men jag gjorde så roliga tårtdekorationer igår så jag kände mig tvungen. Hade fått en förfrågan att göra en krokodiltårta, så här kommer den.        Börja med att fo...

Av Lisa - 30 juli 2012 08:24

Okej, jag är världssämst på att uppdatera här. Lägger upp bilderna på FB och sen kommer jag inte längre... Så det enklaste är ju,att om nån vill kolla bilder så hör ni av er så fixar jag det... ;-) ...

Av Lisa - 24 juni 2012 14:30

Jahopp, nu är det äntligen semester. Så skönt! Avslutade med att fixa 18 tårtor sista två veckorna så det rog väldigt mycket energi! Men nu är det iaf ledigt! Det som är extra skönt är att det är första sommaren på 4 år som jag helt och fullt kan ta...

Av Lisa - 7 maj 2012 20:46

Maj är en ganska intensiv tårtmånad då både mamma, pappa och jag fyller. Sedan har vi också lite släkt och vänner som ber om tårtor. Men jag säger som jag brukar, jag hjälper alla jag kan och orkar. :-)   Här iaf Först ut är en Rapunzel-tårta t...

Av Lisa - 25 april 2012 20:45

Ja utan att tveka kan vi ju nu konstatera att Lucas också fått vattenkoppor, 12 dagar efter Melvins bröt ut. Vad vi hoppades på, men det tar på en att ta hand om sjuka barn så länge. Grabbarna hann ju bara tillbaka 1 dag på dagis innan det blev dags ...

Presentation


Jag heter Lisa och är tvåbarnsmamma till Melvin (född 2008) och Lucas (född 2010). Här berättar jag om mitt liv, min familj och mitt intresse för bakning.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards